Categorieën

Keuken ideeën om je eigen keuken mee te ontwerpen

Als je je keuken op basis van jouw keuken ideeën, zelf wilt ontwerpen en verbouwen dan zijn er, naast de beschikbare ruimte en je budget, drie belangrijke elementen die je in je keuken ideeen en ontwerp dient mee te nemen, namelijk de ergonomie, de indeling / opstelling en de keuze voor een open, halfopen of  gesloten keuken.

Hieronder worden deze elementen, ten behoeve van jouw keuken ideeën, verder toegelicht.

Ergonomie

De belangrijkste activiteiten interactie in een keuken is die tussen het kooktoestel, de spoelbak- en de koelkast. Deze 3 zones samen vormen de zgn. werkdriehoek.

Door bij het ontwikkelen van je keuken ideeën en ontwerpen van je keuken, deze drie zones zo dicht mogelijk bij elkaar te plannen, wordt de werkdriehoek klein, en daarmee ook de loopafstanden en creëer je hierdoor een zeer gebruiksvriendelijke keuken.

In een ideale keuken is de omtrek van deze werkdriehoek niet meer dan 6 meter.

Welke indeling/ opstelling?

Hieronder nemen we de belangrijkste vijf keuken indelingen en hun ideale opstelling volgens de werkdriehoek onder de loep, zodat je jouw keuken ideeën zo kunt uitwerken dat deze het beste passen bij jouw kook- en leefgewoontes en binnen de mogelijkheden van je huis.

1. De rechte of I-vormige keuken: ideaal voor kleine keukens

Bij een I-vormige of rechte keukenopstelling liggen de drie zones van de werkdriehoek op één rechte lijn.

Je kunt de spoelbak het beste in het midden plaatsen omdat dit het meest gebruikte keuken element is. Om voldoende werkruimte te hebben, is het aan te raden om in je keuken ideeen minstens 3 meter vrije ruimte te creëren op het werkblad mee te nemen. De nadelen van een rechte keukenopstelling zijn de lange loopafstanden en je loopt elkaar al snel in de weg wanneer er meerdere mensen in de keuken staan.

De I-vorm is uitermate geschikt voor smalle ( kleine ) keukens.

2. De L-vormige keuken: ideaal voor gezinnen

De L-vormige keuken is de meest voorkomende keukenvorm.

De werkdriehoek is  ergonomisch optimaal : je kunt met zo weinig mogelijk beweging de maaltijd bereiden. L-keukens ( of hoekkeukens ) hadden vroeger het nadeel van verloren ruimtes waren in de hoeken, maar dankzij nieuwe hedendaagse technieken zoals keuken- kasten met uittrekbare hoekschuiven en draaischijven, is dit voorgoed verleden tijd.

Vanwege de grote hoeveelheid ruimte is het de ideale keuken voor gezinnen. Zorg, bij genereren van je keuken ideeen, wel voor voldoende werkruimte tussen de spoelbak en het kooktoestel.

3. De U-vormige Keuken : alles binnen handbereik

Een U-vormige keuken is ergonomisch ook ideaal: je legt een minimum aan afstanden af, alles is binnen handbereik en er is voldoende werk-  en bergruimte.

Om een U-keuken te plaatsen moet je wel over voldoende ruimte beschikken. De dubbele opstelling vernauwt de ruimte al bij 120 cm. Om een vlotte circulatie te behouden is het aan te raden tenminste 180 cm en bij voorkeur 240 cm of meer ruimte tussen de twee tegenover elkaar liggen keuken blokken, bij je keuken ideeën, aan te houden.