Categorieën

Besparen op de energiekosten

Er zijn verschillende manieren die ervoor zorgen dat je kunt besparen op je energiekosten. Veel mensen zitten al jaren bij dezelfde energieleverancier. Het oude contract is dan al overgegaan in een veel duurder variabel contract. Het loont dan zeker de moeite om via de website van Independer energie te vergelijken voor een nieuw energiecontract. Is je contract nog niet afgelopen? Dan is het verstandig om te kijken of je kunt overstappen zonder een boete te betalen bij de huidige leverancier.

Grote besparingsmogelijkheden

Heb je een goed contract aangevraagd maar wil je toch meer gaan besparen? Er zijn verschillende manieren om hiervoor te zorgen. Je kunt ervoor kiezen om zonnepanelen te nemen. Deze zorgen ervoor dat een deel van je verbruik (of misschien wel alles) wordt gesaldeerd. Zonnepanelen zijn de laatste jaren voordeliger geworden in aanschaf en ze wekken meer op. Wanneer je het totale verbruik opwekt betaal je alleen nog voor het gas dat je afneemt.
Het gasverbruik kun je terugdringen door je woning goed te isoleren. Dit is wel een behoorlijke investering maar deze verdien je makkelijk terug in de jaren erna. Het is prettiger wonen in een huis dat goed geïsoleerd is. Ook wordt je huis meer waard door het aanbrengen van isolatiemateriaal. Welke vorm van isoleren het best past bij jouw woning kun je door een vakman laten bepalen.

Simpele bespaartips

Ook is het mogelijk om aan de hand van eenvoudige maatregelen te besparen op je energie:

  • Vervang gloeilampen voor ledlampen.
  • Gebruik in plaats van een airconditioner een ventilator.
  • Zet de vaatwasser en wasmachine pas aan als deze vol zitten.
  • Zet in de winter de verwarming lager, warm jezelf met een deken of dikke trui en steek kaarsen aan.
  • De was laten drogen op een droogrek is beter dan in de droger.
  • Sluit in de zomer overdag gordijnen en vergeet je zonnescherm niet. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van een airconditioner of ventilator.
  • Bij de aanschaf van nieuwe elektrische apparaten is het verstandig om naar het energielabel te kijken, A+++ is het zuinigste energielabel.
  • Door apparaten helemaal uit te zetten kun je het sluimerverbruik tegengaan. Stekkerblokken met een aan/uit knop zijn hierin een uitkomst.

Er zijn dus veel verschillende manieren om het energieverbruik in de woning terug te dringen. Als je het groot wil aanpakken en je hebt nog wat geld over dan kun je dit doen door zonnepanelen aan te schaffen of door de woning te laten isoleren. Wil je op kleinere schaal beginnen met besparen? Let dan op de dagelijkse dingen zoals een was draaien en het vervangen van oude gloeilampen. Natuurlijk is ook belangrijk om je energiecontract eens onder de loep te nemen.