Categorieën

Binnenklimaat verbeteren doe je zo

Klimaatbeheersing is een belangrijk onderwerp in de wereld waar bijna dagelijks over gepraat wordt. Hierbij gaat het vrijwel nooit om het binnenklimaat, maar wordt er voornamelijk gepraat over het buitenklimaat. Temperatuur is bij beide een belangrijk onderwerp. Bij het buitenklimaat gaat het om de opwarming van de aarde en bij het binnenklimaat wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de warmte in huis.

Belang van een goed binnenklimaat

Een goed binnenklimaat draait om de temperatuur, luchtvochtigheid en windsnelheid in huizen en gebouwen. Voor het comfort in huis is het belangrijk dat het binnenklimaat goed is. Het is niet de bedoeling dat je in de winter op de bank zit te rillen van de kou en in de zomer ’s nachts wakker ligt van de extreme warmte. Er is echter nog een belangrijkere reden voor een goed binnenklimaat, namelijk het voorkomen van gezondheidsklachten. Hoofdpijn, slaapklachten, huidklachten en last van de longen kunnen gevolgen zijn van een slecht binnenklimaat.

Zo zorg je voor een goed binnenklimaat

Om het binnenklimaat te verbeteren, kunnen verschillende apparaten nodig zijn. De temperatuur in huis dient tussen de 19 en 22 graden te zijn. In de winter betekent dit dat het huis verwarmd dient te worden en in de zomer zal het afgekoeld moeten worden met bijvoorbeeld een airco. Er bestaan verschillende apparaten en installaties die gebruikt kunnen worden voor het verwarmen van het huis, namelijk: vloerverwarming, CV ketel, boiler, radiator en een thermostaat.

Naast de temperatuur is ook een goede luchtvochtigheidsgraad in huis belangrijk. De vochtigheidsgraad dien tussen de 40 en 60 procent te zitten. Om de luchtvochtigheidsgraad in huis te meten, kan een hygrometer gebruikt worden. Ventilatie in huis is ook erg belangrijk. Hierbij kan men ervoor kiezen om het huis af en toe door te luchten, maar het continu ventileren van het huis is natuurlijk beter. Voor de ventilatie in huis kun je denken aan mechanische ventilatie, badkamerventilatie en warmteterugwinning.

Klimaatbeheersing apparaten laten installeren

Het installeren van klimaatbeheersing apparaten is in de meeste gevallen een secuur werkje. Wanneer sommige apparaten niet helemaal goed aangesloten worden, kan dit leiden tot gevaarlijke situaties. Wanneer er bijvoorbeeld iets fout gaat bij de CV ketel aansluiten kan dit in de ergste gevallen leiden tot koolmonoxidevergiftiging. Zorg daarom altijd dat een expert deze apparaten en installaties aansluit. Ben je zelf geen expert? Bij Oostelbos Installatietechniek zitten de installatiekosten inbegrepen in de prijs.