Categorieën

Creëer thuis je eigen mini-ecosysteem

Een van de grootste dingen die me bezig heeft gehouden tijdens deze gekke pandemie is het tuinieren. Buiten werken met je handen terwijl je naar muziek of een podcast luistert, zorgt voor ontspannende, verfrissende ervaringen – vooral als ze moeilijk te krijgen zijn. En het is altijd spannend om voor het eerst Tuinplanten uit het vuil te zien gluren!

Laatst herinnerde ik me het moment dat ik me verliefd voelde op het zien groeien van kamerplanten, en nu wil ik die ervaring met je delen. Op de basisschool liet mijn leraar de klas hun eigen ecosystemen maken in een fles – we waren verbaasd! We maakten elk een verzegeld, zelfvoorzienend mos-terrarium en ik hield het mijne een paar jaar lang, terwijl ik toekeek hoe het mos langzaam de fles inhaalde. Heb je geen groene vingers? Geen zorgen. Hier is een stap-voor-stap gids over hoe je je eigen mini-ecosysteem kunt maken.

Lijst van materialen
Verzamel eerst deze materialen voor je mini-ecosysteem.

Benodigde items:

  • Een heldere fles
  • Glas is het beste, maar zo’n beetje alles werkt – ik gebruik een Mason potje.
  • Stukjes mos
  • Kleine rotsen

    Optionele items:
  • Bodem
  • Decoratieve accessoires

Stap één: Voeg kleine stenen toe aan de bodem van de pot

Rotsen zijn belangrijk voor de afwatering; ze zorgen ervoor dat het overtollige water zich op de bodem van de pot verzamelt. Rotsen zorgen ook voor iets waar het mos op kan groeien. Mos is ongelooflijk winterhard en kan op zowat alles groeien, zoals iedereen met een bakstenen terras kan bevestigen.

Stap twee: Bedek de rotsen met een laagje grond (optioneel)

Kleine rotsen en een laagje vuil in een Mason-potje

Zoals uitgelegd in Stap één, heeft mos niet veel nodig om te groeien, dus de bodem is niet van vitaal belang voor het overleven van het mos. Maar voeg er wat aan toe als je wilt – dat heb ik gedaan!

Stap drie: Plaats vochtig mos over de basislaag

Kleine rotsen, een laagje vuil, en een laagje mos in een Mason-potje

Om er zeker van te zijn dat er genoeg water is voor het ecosysteem om te overleven, doop je elk stukje mos in water en knijp je het overtollige water er lichtjes uit voordat je het in de pot plaatst. Doe je best om de mosdelen een vlakke laag over je basis te laten vormen.

Stap vier: Accessoires!

Kleine stenen, een laagje vuil, een laagje mos en een decoratieve steen in een potje.

Ik vond een paar mooi uitziende rotsen om als decoratie toe te voegen aan mijn mini-ecosysteem en om het mos een ander oppervlak te geven om uiteindelijk op te groeien.

Stap vijf: Sluit je mini-ecosysteem af

Een mini-ecosysteem met mos en stenen in een afgesloten potje.

Ik had toevallig het deksel van mijn potje bij de hand, dus ik gebruikte het om een luchtdichte afsluiting te maken. Als je geen deksel hebt, dan kun je de opening van je potje afdekken met plasticfolie en met een elastiekje vastzetten, dat werkt net zo goed!

Stap zes: Zet hem op een vensterbank en geniet ervan!

Een mini-ecosysteem op een vensterbank

Plaats je mini-ecosysteem op een zonnige plek en kijk hoe je mos in de loop van de tijd groeit! Je ziet ook de waterkringloop van het ecosysteem in real time als de zon extra water verdampt en vervolgens condenseert op de zijkanten van de pot – om vervolgens weer naar beneden te druppelen om het mos gehydrateerd te houden.

Dat is het! Ik hoop dat je net zoveel plezier beleeft aan het maken van de jouwe als ik aan het maken van de mijne.