Categorieën

De donkere dagen in met een houtkachel

Een houtkachel is een mooi stukje antiek die sfeer en gezelligheid met zich meebrengt, een traditionele kachel die hout gestookt is. Grote voordeel is dat een houtkachel veel energiezuiniger is qua stookkosten dan een CV installatie die veel gas gebruikt en elektriciteit. Een houtkachel is een ouderwetse kachel maar tegenwoordig zijn ze ook in een modern jasje gestoken. Naast vrijstaande exemplaren zijn er nu ook inbouw houtkachels. Deze houtkachel inbouw dient tevens een goede rookafvoer te hebben om het gevaar op vrijkomende koolmonoxide te voorkomen. 

Een inbouw houtkachel plaatsen

Kijk eerst goed of het bestaande rookkanaal wel geschikt is. Het is belangrijk dat de rookafvoer recht naar boven loopt zonder obstakel zoals bochten en vuil. Bochten mogen geen 45 graden of meer zijn omdat de rook dan niet goed kan ontsnappen. Een schoorsteen bijvoorbeeld moet juist zijn gebouwd met metselwerk zodat er geen vocht tussen de kieren binnen kan komen. Het is soms verstandig de schoorsteen goed na te kijken en eventueel vooraf aan de plaatsing van de houtkachel te renoveren indien nodig. Ook is het verstandig rookgasbuizen en hun verbindingen te inspecteren. De gasbuizen moeten qua formaat bij de houtkachel passen. De buizen moeten minstens zo een 4cm op de houtkachel afvoer worden geschoven. Houtkachels worden erg heet. Daarom is een hittebestendige vloer een must alvorens deze wordt geplaatst. Het beste is keramiek of beton. Ook natuursteen is hittebestendig. Bij laminaat moeten warmteplaten op de vloer worden gelegd alvorens de kachel wordt geplaatst. Houd 10 cm afstand tot de muurzijden bij het plaatsen van de inbouw houtkachel. Bij de voorkant is dit 80 cm. De houtkachel brand in een goed geventileerde ruimte op zijn best. Bij te weinig ventilatie kan koolmonoxide vergiftiging ontstaan. Verstandig is om een koolmonoxide melder te plaatsen als je over een houtkachel beschikt.

Soorten inbouw houtkachels in de woning

Bij elk interieur is wel een geschikte inbouw houtkachel te vinden. Tegenwoordig zijn er moderne strakke modellen te koop. Zo kan een houtkachel in een moderne schouw met beton cire of natuursteen worden ingebouwd. Maar ook als onderdeel van het interieur denk naast de televisie in het TV meubel geïntegreerd. Dit geeft naast warmte een luxe uitstraling. Een houtkachel kan tevens in de badkamer in een schouw naast het bad worden ingebouwd, zorg hierbij wel voor veiligheid en genoeg afstand van andere objecten in de badkamer. Ook in de slaapkamer in een schouw is een inbouwhaard zeer gezellig. Er zijn langwerpige modellen zodat je een hele rij vuur krijgt bijvoorbeeld in een TV meubel, ook zijn er tafelmodellen en vierkante wandmodellen.

Bron: graveka.nl