Categorieën

Gietvloeren, welke soorten zijn er?

Gietvloeren zijn enorm populair op het moment. En dat is natuurlijk ook niet zo gek wanneer je je bedenkt dat een gietvloer eenvoudig is in onderhoud, makkelijk schoon te maken is, in verschillende kleuren verkrijgbaar is en daarbij een lange levensduur heeft. Om de keuze nog wat lastiger te maken: er zijn meerdere soorten gietvloeren waar je uit kunt kiezen met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder lees je welke gietvloeren er zijn en wat de voor- en nadelen per soort zijn.

PU gietvloeren

PU gietvloeren zijn ideaal voor wonen en leven. Deze vloer wordt naadloos aangelegd wat het schoonmaken eenvoudig houd. PU gietvloeren zijn gemaakt van kunststof waarbij polyurethaan als kunsthars de basis vormt. De vloer heeft unieke kenmerken zoals flexibiliteit waarmee scheuren voorkomen worden, originaliteit, hygiënisch en comfortabel. Maar zoals met elke vloer zitten er niet alleen maar voordelen aan. Zo kost het een aantal dagen om de vloer aan te leggen, ontstaat er een nare geur bij het aanleggen van de vloer, is het enigszins gevoelig voor krassen en heb je een beperkte keuze voor een technische afwerking.  

Epoxy gietvloeren

Epoxy gietvloeren zijn waarschijnlijk de populairste variant. Deze vloeren zijn ideaal voor gebouwen of ruimtes waar hele hoge eisen aan de afwerking van de vloer worden gesteld. De epoxy gietvloer staat bekend om zijn naadloze afwerking en strakke uiterlijk. Daarnaast kan het goed tegen zware belasting, chemicaliën en is het vloeistofdicht. Maar ook aan een epoxy vloer zitten nadelen. Zo is het krasgevoelig, is een stabiele grond vereist, kan het niet gecombineerd worden met een vloerverwarming en is de bovenlaag niet altijd even comfortabel. Hiermee bedoelen we dat die lang niet altijd even comfortabel aanvoelt.  

Beton design

Tot slot kun je kiezen uit beton design. Bij deze vloer draait het allemaal om de vloerafwerking waarbij rekening gehouden wordt met individuele wensen. Daarbij zijn ze mooi te combineren met keramische tegels. Het voordeel van design vloeren is dat deze naadloos zijn, goedkoper, in grote variatie te leggen zijn en als tijdloos gezien worden. Het nadeel is dat er meer onderhoud nodig is (vlekvrij maken en beton afwerken met een beschermende lak), schotelvorming en scheurvorming