Categorieën

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Het verschil tussen hardhout en zachthout

Beukenhout, eikenhout, naaldhout: eigenlijk kunnen we dit rijtje nog wel aanvullen met heel veel verschillende andere soorten hout. Dit kan verwarrend zijn wanneer je als fanatieke doe-het-zelver op zoek bent naar het juiste materiaal om bijvoorbeeld meubelen voor je tuin te maken. Tijdens je speurtocht kan je dan ook nog eens de termen hardhout en zachthout tegenkomen, dit zijn dan weer verzamelnamen voor hout afkomstige van verschillende bomen. Wij geven je een aantal richtlijnen, zodat jij door de bomen het bos weer ziet.

Hardhout vs. zachthout

Hardhout is eigenlijk een vertaling vanuit het Engelse hardwood. En dit staat dan weer voor loofhout. Zo weet je dus gelijk waar hardhout afkomstig van is, van alle loofbomen dus. Onder deze noemer vallen bijvoorbeeld de eik, beuk en esdoorn. Deze bomen groeien wat minder snel, waardoor het hout een hogere dichtheid heeft. Maar het is een fabel dat de naam van het hout daar iets mee te maken heeft. Wat dat betreft zit het echt in de naam.

Zachthout is afkomstig van de den en de spar. Deze vallen onder de naaldbomen en groeien een stuk sneller dan loofbomen. Het is dan ook iets minder sterk dan hardhout, maar kan zeker wel het een en ander dragen. Let er wel op dat als je voor zachthout kiest, iets meer tijd kwijt bent aan het onderhoud omdat dit soort hout nou eenmaal sneller slijt.

Toepassing hout

Nu het duidelijk is wat het verschil is tussen hardhout en zachthout, wil je natuurlijk graag weten op welke manier je het materiaal kunt toepassen. We hebben het in de vorige alinea al een klein beetje aangegeven; ook al is zachthout stevig, het kan over het algemeen iets minder dragen dan hardhout. Gebruik het hout van de naaldbomen dan ook voor de stevige elementen in je tuin als een schutting, prieel of tuinhuis. Hardhout past weer beter bij andere toepassingen als vloeren, meubelen voor binnen en buiten en als fundering voor grotere constructies. Houd er wel rekening mee dat vanwege de hoge dichtheid van het materiaal het lastiger is om hardhout te bewerken. Hier heb je dus iets meer geduld voor nodig.

Koop het juiste materiaal met deze tips

Wil je zachthout of hardhout kopen, zodat je aan de slag kunt? Haal dan niet iets lukraak uit de schappen bij de bouwmarkt, maar kijk ten eerste of je het juiste soort hout te pakken hebt. Wil je ook graag rekening houden met het milieu? Kijk dan of het hout voorzien is van een PEFC- of FSC-keurmerk. Dit is afkomstig uit bossen, waar de focus ligt op het bosbehoud. Kom je er niet uit? Dan is er ook nog de mogelijkheid om online hout aan te schaffen bij een specialist.