Categorieën

LED verlichting – Is het al tijd om over te stappen?

LED verlichting is al een aantal jaren aanwezig in de schappen. Waar LED vroeger gelijk stond aan onprettig fel wit licht, is het vandaag de dag zo ver ontwikkeld dat LED verlichting niet meer onderdoet in sfeer voor traditionele lampen. LED is beschikbaar in diverse kleurtemperaturen en steeds meer typen LED lampen zijn geschikt om te dimmen naar een aangename lichtsterkte.

Fabrikanten als Philips en Osram werken continue aan nieuwe innovaties om LED verlichting de nieuwe standaard te maken voor verlichting. Heb jij nog geen LED in huis of op kantoor? Dan is dit wellicht het moment om het toch te overwegen. Wij zetten de belangrijkste voordelen en eigenschappen hier onder voor je op een rij.

Laag energieverbuik en hoge duurzaamheid

Op dit moment zijn LED lampen de zuinigste lampen beschikbaar qua energieverbuik. Gloeilampen of halogeenlampen verbruiken zo’n 25 – 60 watt. Het verbruik van een spaarlamp ligt meestal zo tussen de 5-15 watt. Vergelijkbare LED lampen verbruiken slechts 2,5 tot 5 watt vermogen.

LED is zeer efficiënt in het energieverbuik. Een traditionele lamp zet veel energie om in warmte in plaats van licht. Bij LED is dit nauwelijks het geval. Een LED lamp wordt daarom ook nooit zo heet dat je je hieraan kunt branden.

Naast het lage verbruik is de levensduur van LED lampen gemiddeld tussen de 25.000 tot wel 50.000 branduren. Ter vergelijking: een spaarlamp heeft een gemiddelde levensduur van ronde de 10.000 branduren.

Dimbare LED verlichting

Steeds meer LED lampen zijn tegenwoordig dimbaar. Het gaat hierbij voornamelijk om de 12V LED lampen en LED spots. Sommige 230V LED lampen kunnen ook al gedimd worden en dit zullen er naar verwachting steeds meer worden. Voor veel gebruikers van halogeenlampen is het kunnen dimmen van spotjes de belangrijkste afweging om wel of niet voor LED te kiezen.

Belangrijk om te weten is dat je niet zomaar elke dimmer kunt gebruiken. Het beste is om gebruik te maken van een 12V LED dimmer met een normale transformator geschikt voor 230V.

Fittingen

LED lampen worden geleverd in de meest voorkomende lampvoeten. De LED gloeilampvervangers worden geleverd met de standaard E14 of E27 draaifitting. Het vervangen van je oude lamp is hiermee letterlijk in een handomdraai geregeld. LED spots worden geleverd met GU10, ook wel bajonetsluiting genoemd,  en in GU4 of GU5.3 pins uitvoeringen.

In feite zal je voor het overstappen naar LED geen andere armaturen hoeven aan te schaffen tenzij die ook aan vernieuwing toe zijn.

Kleurtemperatuur

Het licht van een LED kan variëren van extra warm wit sfeerlicht tot daglicht. Het spectrum van kleurtemperaturen varieert van 2700K tot 6500K. Ter vergelijking: de meeste spaarlampen hebben een standaard kleurtemperatuur van 2700K. Daarmee zijn LED lampen niet langer alleen maar leverbaar in fel wit licht. Daarnaast kun je ook nog de lichtsterkte aanpassen met een dimmer indien gewenst.

Terugverdientijd

De aanschaf van LED lampen is nog steeds iets  duurder dan traditionele lichtbronnen, maar de prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald. Zelfs de best geteste Philips LED lampen kosten op dit moment niet meer dan 7-8 euro per stuk. Dit is slechts 5 euro duurder dan de meeste spaarlampen.

Afhankelijk van het aantal lampen dat je vervangt voor LED is de terugverdientijd vaak niet langer dan een jaar plus dat je de eerst komende jaren geen lampen hoeft te vervangen. Benieuwd wat jouw besparing kan zijn? Er zijn ook handige rekenhulpen die je helpen uit te rekenen wat je besparing kan zijn.

Conclusie

Wat mij betreft zijn er geen noemenswaardige bezwaren meer om niet voor LED verlichting te kiezen. Dat betekend niet dat ik nu direct al mijn lampen eruit draai en naar de lampenwinkel sprint, maar de eerst volgende lamp die ik moet vervangen wordt wel een LED variant.