Categorieën

Mooi, gezond leven

Gezond wonen in een jaren 30 woning

Ken je dat? Van die prachtige jaren ’30 woningen? Mooi he! Hoe fantastisch deze woningen ook lijken te zijn, echt gezond zijn ze niet. Waarom? Door het simpele feit dat deze woningen niet voldoen aan de huidige en hedendaagse isolatie regels en regelementen. De hedendaagse nieuwbouw wordt gebouwd op basis van gezondheidsregels en ventilatieregels. Een ruimte die slecht geïsoleerd wordt kan zijn vieze lucht namelijk niet kwijt. Deze smerige, schadelijke stofjes die zorgen voor bacteriën en schimmels zorgen voor ziektebeelden als: verkoudheid, kriebelhoest en in het ergste geval voor diverse longaandoeningen.

Raam openzetten is een optie

Natuurlijk kun je het raam open zetten en ja, daarmee ventileert een dergelijke woning afdoende. Maar wat doe je als het buiten 10 graden onder het vriespunt is en je je woning toch goed moet ventileren? Je stookt immers niet voor de buitenwereld. Dit soort stookkosten kunnen snel oplopen, wanneer je niet goed ventileert. Eén van de manieren om van deze hoge kosten af te komen is door middel van goede ventilatie. Ventilatiesystemen maken gebruik van de vieze lucht en recyclen deze lucht door middel van luchtfilters. Net als dat het water dat bij jou uit de kraan komt, oud afval water is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een WTW unit of door middel van woonhuisventilatoren.

Een kostenbesparende oplossing

Doordat je met ventilatiesystemen het raam minder vaak open hoeft te zetten en hetzelfde gezonde binnenklimaat behoudt, is een ventilatiesysteem in een jaren ’30 woning altijd een kosten besparende oplossing. Natuurlijk is het niet altijd een mooie oplossing. Jij hebt ooit een jaren ’30 woning gekocht, omdat je er verliefd op bent geworden. Dan wil je deze woning eigenlijk niet ‘verpesten’ door lelijke ventilatie. Dit snapt de ventilatie wereld heel erg goed en door constante ontwikkeling zijn er nu bijna onzichtbare ventilatiesystemen ontwikkeld, die zorgen voor precies dezelfde ventilatie capaciteit, maar dan met een stuk minder geluid en een stuk minder zichtbaar. Kortom: dezelfde ventilatiekwaliteit, maar dan met een stuk minder geluid en een stuk minder zichtbaar.

Onzichtbare ventilatie

Dit kan bijvoorbeeld door aan het uiteinde van je ventilatiesysteem een plafondrooster te plaatsen of door middel van muurdoorvoeren/muurroosters een natuurlijke vorm van ventilatie te creëren. Voor wat voor ventilatie je ook gaat, zorg voor gedegen en goede ventilatie en ga af op de adviezen en gesprekken van een specialist. Alleen dan zul je optimale ventilatie realiseren en niet vast blijven zitten aan die warme of zelfs tropische kamer temperaturen in de zomer en belangrijker nog, een gezonder leefklimaat in je jaren’30 woning, zodat je er extra lang van kunt genieten.

WTW units van Velu