Categorieën

Schetsen inrichting

Een handige hulpmiddel bij het bepalen van de inrichting is het maken van schetsen. Heel veel schetsen. Met tips van een echte ontwerper gaat dat een stuk makkelijker. Van basisvorm tot het plaatsen van meubels, hoe pak je dat nou handig aan?

De basis

Maak één goede tekening van de ruimte en het kopieerapparaat doet de rest. Geef in deze tekening de muren wel een bepaalde massa. Een potlood- of pennenstreep is erg dun, het werkt visueel beter als een muurtje massief getekend wordt. Daarnaast voorkomt het later problemen met het nét niet passen van objecten, of het doorloopje dat er op papier goed uitziet, maar in de praktijk nét te krap wordt.

Niet weggooien

Als de basistekening eenmaal gemaakt is, volgt een langdurig proces van tekenen, gummen, krassen, knippen, plakken en weggooien. Frusterend, maar noodzakelijk om te komen tot het ideale resultaat. Bewaar alle schetsen, ook die tekeningen die het nét niet worden. Wellicht kun je bij versie vijftien nog wel iets gebruiken dat je in versie twee niet helemaal aanstond. Weggooien kan altijd nog.

Werk met een vaste maat

Bij het schetsen van je ontwerp is het raadzaam met een aantal zaken rekening te houden. In de bouw is het heel gebruikelijk te rekenen met veelvouden van 30 centimeter. Dit levert uiteindelijk het mooiste resultaat op.

Zo kun je bijvoorbeeld werken met hele tegels, waardoor voegen één doorlopend geheel vormen. Niet iets dat je direct opvalt, maar het geeft rust en uitstraling aan de ruimte.

Van groot naar klein

Een ander punt dat heel belangrijk is: begin bij het grootste object in de ruimte, en werk zo naar beneden. Een bed is grofweg twee bij twee meter, een ligbad twee bij één, een douche één bij één. Bepaal de plaats van grote objecten als deze eerst. Naarmate je minder attributen overhoudt om te plaatsen, neemt ook de beschikbare ruimte af. Dus kom je aan het einde niet voor onoverkomelijke problemen te staan.

Dromen en durven

Veel ruimtes zijn tegenwoordig mulitfunctioneel, de open keuken is een bekend voorbeeld, maar ook de bad-slaapkamer wint aan populariteit. Probeer in zo’n geval om het als een gemengde ruimte te zien. Functies zijn in een open ruimte niet gescheiden en moeten dus juist door elkaar heenlopen. Beperk jezelf niet. Denk buiten gebaande paden en schuif net zolang in je schetsen tot de ideale droomkamer op papier staat.

Bron: bouwenklussen.nl