Categorieën

Twee soorten deuren

Als je naar deuren kijkt zijn er grofweg twee soorten deuren: stompe deuren en opdekdeuren. Het verschil is dat een stompe deur helemaal binnen het kozijn valt en afgehangen wordt met scharnieren. Een opdekdeur valt voor een deel op (de opdekrand) en voor een deel in het kozijn, de opdekdeur wordt afgehangen met speciale scharnieren, paumelles. Het voordeel van stompe deuren is dat deze minder gevoelig zijn voor inbraak. De meeste buitendeuren zijn tegenwoordig vrijwel altijd stomp. Een opdekdeur laat minder tocht door en is daarnaast gemakkelijk te plaatsen. Het kozijn bepaalt in principe wat voor soort deur geschikt is. Een kozijn met een diepe sponning is alleen geschikt voor stompe deuren. 

Samenstellen stompe deur

Stompe deuren zijn in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Elke deur is in principe verkrijgbaar als stompe deur. U kunt kiezen uit deuren met en zonder glas, met of zonder panelen. 

Vaak kun je je stompe deur zelf samenstellen. Je kunt kiezen voor een standaard deur of maatwerk. Daarnaast bepaal je de maten van de deur. Hiervoor moet je goed meten. Ook is het belangrijk om te kijken naar de draairichting van de deur, stompe deuren zijn zowel rechts- als linksdraaiend te plaatsen. Vervolgens kies je of je de deur wilt laten voorzien van een slot of niet. Afhankelijk of het een rechts- als linksdraaiende deur is wordt de plaats van de slotgatfrezing aangebracht. Je kunt ook zelf bepalen wat voor soort deurkruk of knop je wil en welke scharnieren je wilt gebruiken voor je deur. Uiteraard kun je bij de keuze voor een deur ook een nieuw kozijn kiezen. Dit alles is afhankelijk van de rest van de indeling en inrichting van je huis. 

Ophangen stompe deur

Stompe deuren worden afgehangen met schroeven die gemonteerd worden in zowel de deur als op het kozijn. Vaak wordt gekozen voor 3 kogellagerscharnieren om de deur soepel te laten draaien. Stompe deuren kunnen ook als schuifdeur gebruikt worden, een deurkruk is dan niet nodig. 

Als je een beetje handig bent kun je zelf de scharnieren in een stompe deur monteren. De plaats van de scharnieren is op zowel de deur als het kozijn uitgefreesd. Op die manier ontstaat een vlak geheel als de scharnieren gemonteerd zijn. Een speling rondom van 3 millimeter is wenselijk. Voor de onderzijde kun je een speling van 5 tot 15 millimeter aanhouden. 
Het voordeel van een stompe deur is dat deze altijd in te korten of te versmallen is. Normaal gesproken is deze aan alle zijden maximaal 10 millimeter in te korten. Dit gaat meestal niet ten koste van de garantie op je deur.