Categorieën

Wettelijke verplichting rookmelders: wat moet ik doen?

Misschien wist je het al, per juli 2022 geldt er een wettelijke verplichting voor rookmelders voor alle woningen in Nederland. Het doel van deze verplichting is het terugdringen van het aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van woningbrand. Ieder jaar zijn er namelijk weer doden te betreuren als gevolg van woningbrand. Wat houdt de wettelijke verplichting van rookmelders in en hoe kun je eraan voldoen?

Dit zijn de regels

Ieder woonhuis in Nederland moet per juli 2022 op iedere woonverdieping minstens één rookmelder hebben hangen. Daarnaast moet ook iedere afgesloten ruimte waar een vluchtroute doorheen loopt voorzien zijn van een rookmelder. Voor bestaande bouw zijn de regels net wat soepeler dan voor nieuwbouw, wat betekent dat de bewoner zelf mag bepalen wat voor rookmelder er komt te hangen. In principe voldoet dus iedere rookmelder voor bestaande huizen, ook rookmelders op batterij zijn dus geschikt. Dit geldt voor zowel koop- als huurwoningen. Voor nieuwbouw geldt dat rookmelders aangesloten moeten zijn op het stroomnet. Heb je al rookmelders in huis? Ga dan na of je al voldoet aan de genoemde richtlijnen. Als je nog geen rookmelders hebt hangen dan is het verstandig om hiermee aan de slag te gaan.

Hoe kies je de juiste rookmelder?

Zoals gezegd gelden er geen specifieke eisen voor rookmelders in bestaande woningen, behalve dat de rookmelder moet voldoen aan NEN-14606 en een CE keurmerk moet hebben. De bekende merken voldoen hier in principe altijd aan, let wel op bij rookmelders van onbekende merken. Toch is het verstandig om altijd te kiezen voor de juiste rookmelders, dit kan namelijk levens redden. Rookmelders met een batterijduur van 10 jaar zijn een veilige keuze. Zo weet je zeker dat je 10 jaar lang geen batterij hoeft te vervangen en alarm krijgt bij brand. Tip: bij grotere woningen zijn koppelbare rookmelders een verstandige keuze. Met koppelbare rookmelders gaan namelijk alle melders in huis tegelijk af wanneer één melder rook detecteert. Zo weet je zeker dat het alarm hoorbaar is voor iedereen in huis.

Zijn er uitzonderingen op de regels?

Dat antwoord is heel eenvoudig: Nee. De wettelijke verplichting geldt voor iedere verdieping van iedere woning. De maatregel wordt genomen om dodelijke slachtoffers als gevolg van woningbrand naar het absolute minimum te brengen. Dit betekent dat ieder huis, appartement of ander woningtype moet voldoen aan de regels. Ga dus gerust vast aan de slag met het ophangen van rookmelders zodat ook jouw woning vanaf juli 2022 voldoet aan de wettelijke verplichting.